השתלה או תיקון הסחוס בברכיים?

הברכיים בריאות, לא כואבות ומתפקדות היטב כאשר הסחוס אשר מרפד אותן שלם ומאפשר למפרק לנוע בצורה חלקה ואחידה. שחיקת סחוס בברך או פגיעה בו עלולה להוביל לירידה תפקודית וכאבים. כאשר מדובר בפגיעה מקומית, טראומטית או בילדים ונוער יש צורך בהתערבות ניתוחית מהירה ומדויקת. במידה ומדובר בשחיקת סחוס נרחבת יותר, הטיפול לרוב שמרני וכולל פיזיותרפיה וזריקות מתקדמות.

סחוס הברך מאפשר למפרק הברך לנועה בחופשיות וללא כאבים. כאשר יש פגיעה בסחוס נוצר תהליך דלקתי ופגיעה מכאנית בברך. התוצאה: העמקת הפגיעה בסחוס עד למצב של מחלה ניוונית קשה של הברך שעלולה להוביל להחלפת הברך.
שני הגורמים השכיחים לפגיעה בסחוס הברך הינם פגיעות טראומטיות עם או בלי בעיה מבנית קודמת ושימוש יתר וכן פגיעות ניווניות (לעיתים קרובות אצל ספורטאים מבוגרים ואנשים עם פגיעה קודמת בברך כמו קרע מניסקוס או רצועה). פגיעות בסחוס מתרחשות, לא פעם, בנוסף  לפציעות אחרות בברך כמו קרע מניסקוס וקרע ברצועות.

כיצד מטפלים בפגיעת סחוס?
חשוב להבדיל בין פגיעה טראומטית או מבנית של הברך ובין שחיקת הסחוס הקשורה למחלה ניוונית.
כאשר מדובר בפגיעת סחוס טראומטית או בילדים ונוער המטרה היא לתקן את הפגיעה בהקדם האפשרי על ידי קיבוע מחדש או השתלת סחוס או תחליף סחוס במטרה למנוע את התקדמות הפגיעה הסחוסית בברך.
במרבית המקרים, מדובר במצב רפואי דחוף ויש לפנות לאורתופד מומחה ברפואת ספורט בהקדם. במקרים מסויימים ישנה פגיעה נלוות ברצועות הברך כמו הרצועה המייצבת את הפיקה או אז יש צורך לתקן או לשחזר את הרצועה כדי למנוע פציעות חוזרות.
במקרים בהם פגיעת הסחוס נרחבת וקשורה למחלה ניוונית של הברך, רצוי לנסות ולטפל בצורה שמרנית. טיפול שמרני כולל פיזיותרפיה וזריקות כמו חומצה היאלורונית, PRP וזריקות אורטוקין.

האפשרויות לטיפול ניתוחי
במקרים של פגיעה טראומטית או פגיעה סחוסית בילדים ונוער ניתן לבצע טיפול ניתוחי. אפשרות אחת הינה קיבוע הסחוס למקומו על ידי פינים נספגים, ברגים נספגים או ברגי טיטניום. כאשר לא ניתן לקבע את הסחוס למקומו יש צורך להשתיל במקומו סחוס. אפשרות אחת הינה שימוש בשתל סחוס-עצם הנלקח ממקום אחר בברך שאינו חיוני.

האפשרות השנייה הינה השתלת תבנית המורכבת  מחומר ביולוגי עליו יבנה סחוס בתהליך ריפוי טבעי של הגוף. הניתוח יכול להתבצע בצורה זעיר פולשנית (ארתרוסקופיה) או בצורה פתוחה. ד"ר רן טיין מתמחה בכל סוגי הפרוצדורות הנ"ל ובוחר את הפרוצדורה הנכונה עבור כל אדם.

האם הניתוח מצריך אשפוז?
ההחלטה על משך האשפוז תלויה בגורמים רבים כמו גיל, תחלואה נוספת, זמן התאוששות מההרדמה ועוד. לרוב, לאחר הניתוח נדרש אשפוז של לילה. השחרור כרוך בהדרכה מקדימה של פיזיותרפיסט.

תהליך ההחלמה והשיקום
המגבלות של דריכה בזמן התהליך השיקומי תלויות בממצאים במהלך הניתוח ובפרוצדורה שבוצעה. לרוב יש צורך להשאר במקבע ברך ארוך למשך מספר שבועות. דריכה מותרת בהתאם למיקום הנגע הסחוסי שתוקן. בכל מקרה ניתן לדרוך לאחר 6 עד 8 שבועות. זמן ההחלמה עד חזרה לפעילות ספורט נע בין 6 ל – 12 חודשים ותלויה בגורמים שונים כמו גיל, מצב גופני, תהליך השיקום וסוג הפגיעה.

סיכויים וסיכוני הניתוח
סיכויי ההצלחה בהשתלת סחוס נעים בין 80% ל – 85%. אבל, כמו בכל ניתוח קיימים סיכונים שונים ביניהם זיהום, דימום, פגיעה עצבית ותסמונת לחץ בשוק. הסיכון בניתוח מסוג זה נמוך מאוד, למעט ירידה בתחושה באזור ספציפי בעיקר בקדמת השוק שלרוב אינה מפריעה בהמשך החיים.

פגיעת סחוס זה לא הסוף, לכאבי ברכיים יכול להיות פתרון. ד"ר טיין כאן כדי לעזור.

לקביעת תור               צור קשר