פגיעות ברצועות בברך

הברך היא המפרק הגדול ביותר בגוף והוא חיוני לתנועה. יציבות הברך תלויה בעיקר ברצועות ושרירים מסביב. התוצאה היא פגיעות מרובות ברצועות הברך. שתי קבוצות שונות של רצועות בברך מעניקות לה יציבות: רצועות צולבות ורצועות צדדיות. הגיע הזמן להכיר את מה ששומר עליכם יציבים.

 רצועות צולבות (Cruciate)
רצועות צולבות ממוקמות בתוך מפרק הברך ומחברות את עצם הירך (femur) לעצם השוק (tibia). הן פועלות כמו חבלים קצרים אשר מחזיקים עצמות של מפרק הברך ביחד בצורה הדוקה כאשר הרגל כפופה או ישרה. מצב זה נחוץ עבור התנועה התקינה של מפרק הברך. הרצועות הצולבות נקראות כך משום שהן ממוקמות בברך באופן שיוצר מבנה של "X". מקורו של המונח cruciate ממילה לטינית crux שפירושה "הצלבה". הרצועה הממוקמת בחלק הקדמי של הברך היא הצולבת הקדמית anterior cruciate ligament (ACL). הרצועה שממוקמת בחלק האחורי של הברך היא הצולבת האחורית posterior cruciate ligament (PCL).

פציעות ACL
תפקידו של ה-ACL  הוא למנוע מעצמות השוק תנועה קדימה מתחת עצם הירך.

רצועת ה-ACL יכולה להיפגע בכמה מקרים:

  • שינוי כיוון במהירות
  • עצירת פתאומית
  • האטה בעת הריצה
  • נחיתה מהקפיצה
  • חבלה ישירה או התנגשות, כמו בכדורגל

התסמינים: כאשר נקרעת הצולבת הקדמית, ייתכן שלא יורגש כאב באופן מיידי. עם זאת, ייתכן שיישמע רעש ניתוק pop , וזה יורגש היטב בברך. בפרק זמן של שעתיים עד 12 שעות הברך תתנפח והכאב יורגש בניסיון לעמוד. מי קרח על המקום הכואב יטפל בנפיחות בנוסף להרמת הברך עד לפגישה עם אורתופד מנתח. כל ניסיון לרוץ עםACL  פגוע, עלול ליצור נזק לסחוס הברך (gartilage).

אבחון: מבוסס על שיחה ובדיקה גופנית יסודית של הברך. הבדיקה עשויה לכלול מספר מבחנים במטרה לברר אם הברך נשארת במקומה כאשר הלחץ מופעל מכיוונים שונים. בהמשך ככל הנראה יבוצע צילום רנטגן ו-MRI של הברך.
טיפול: קרע חלקי של ACL עשוי שלא להצריך טיפול כירורגי. אך קרע שלם היא פציעה חמורה יותר. קרעים שלמים, במיוחד אצל ספורטאים צעירים, עלולים לדרוש התערבות ניתוחית של שחזור או תיקון הרצועה.

טיפול שמרני נבחר בהתאם לגיל החולה ורמת הפעילות הגופנית. למשל במצב של פעילות גופנית מתונה מאוד של הליכה או שחיה בגיל מבוגר יותר, ללא תלונות על חוסר יציבות, ישכנעו אותנו לטיפול שמרני. הטיפול שמרני כרוך בתוכנית של חיזוק השרירים, בשימוש תכוף במקבע ברך (במצבים מסויימים) במטרה לספק יציבות. במידה והטיפול השמני אינו יעיל, יתבצע טיפול כירורגי.

הטיפול הכירורגי הוא בדרך כלל ארטרוסקופיה (ניתוח זעיר פולשני). לרוב, בניתוח יתבצע שחזור הרצועה בעזרת אחד מהגידים של המנותח.ת כמו hamstring tendon  או.patellar tendon  לעיתים משתמשים בשתל שנלקח מתורם cadaver tendon. בהמשך הניתוח ישנה תוכנית שיקום נרחבת לצורך חיזוק השרירים ושיחזור ניידות מלאה של המפרק.

חזרה לפעילות בפרק זמן של כ – 4 חודשים עד להתחלת ריצה ו – 9 חודשים עד חזרה לפעילות ספורטיבית מלאה.

 קרע של הצולבת האחורית (PCL)
תפקידה של הצולבת האחורית (PCL) הינה למנוע מעצם השוקה (TIBIA) לשקוע אחורה. כאשר הצולבת האחורית נפגעת, עצמות הברך עלולות להשתפשף זו בזו, מה שעלול להוביל לשחיקה ולקריעה של הסחוס בברך ולמחלה ניוונית מוקדמת (ארטריטיס בברך).

ה -PCL אינה נפגעת לעיתים תכופות כמו ה – ACL, אך עלולה להיפגע בכמה מקרים:

  • משיכה או מתיחה של הרצועה (PCL sprain)
  • מכה בחלק הקדמי של הברך, כמו מכה בלוח המחוונים בזמן תאונת רכב
  • מעידה וחבלה ישירה לברך.

התסמינים: לעתים קרובות התסמינים פחות ברורים ולרוב אינם סובלים מחוסר יציבות הברך. מדובר בכאב
בברך או בקדמת הברך.

אבחון: מבוסס על בדיקה פיזיקלית יסודית של הברך. הבדיקה עשויה לכלול מספר מבחנים ספציפיים במטרה לברר האם הברך נשארת במקומה כאשר לחץ מופעל מכיוונים שונים. האורתופד יזמין בדרך כלל צילום רנטגן ובהמשך גם בדיקת MRI .
טיפול: מאחר ולחולים עם פגיעת PCL אין, בדרך כלל, תסמינים של חוסר יציבות הברך, לא תמיד קיים צורך בניתוח. ספורטאים רבים חוזרים לפעילות משמעותית אחרי השלמה של תוכנית שיקום של מספר חודשים. הדבר נכון במיוחד לגבי קרע חלקי של PCL. עם זאת, כאשר פציעת PCL מובילה לאי יציבות, תסמינים שונים וכאב, יש צורך בניתוח על מנת לשחזר את הרצועה. תפקודה של הברך לאחר הניתוח ישתפר במרבית המקרים בעקבות הניתוח.

רצועות צידיות (Collateral Ligaments)
הרצועות הצידיות ממוקמות בצד הפנימי (MCL) ובצד החיצוני (LCL) של מפרק הברך. ה – MCL  מחבר את עצם הירך אל השוקה ומעניק יציבות לצד הפנימי של הברך. ה – LCL מחבר את עצם הירך לעצם השוקית (fibula) ומייצב את הצד החיצוני.
פציעות ל -MCL  בדרך כלל נגרמות על ידי חבלה בצד החיצוני של הברך ומלווים בכאב חד בצד הפנימי של הברך.
ה – LCL נפגע לעתים רחוקות אך עלול לשלב פגיעות משמעותיות אחרות כמו פגיעה במספר רצועות או פריקת ברך.
טיפול: אם ל -MCL  יש קרע חלקי, טיפול שמרני בדרך כלל הוא הפתרון:

  • מתחילים במנוחה על מנת לאפשר לרצועה זמן להחלים.
  • ניתן לשים קרח שתיים או שלוש פעמים ביום למשך 15  עד 20  דקות בכל פעם.
  • יש לחבוש את הברך לצורך הפחתה בנפיחות
  • חלק גדול מהמטופלים זקוק למקבע ברך לתקופה של 6 שבועות (למשל גנוטרן S)
  • בתחילה כדאי להרים את הגפה במידת האפשר.

כמו כן כדאי להתייעץ עם הרופא שלך לגבי קורס תרגילי שיקום בבית ומכון פיזיוטרפיה.

אם collateral ligament  קרוע לגמרי או קרוע באופן כזה שהסיכוי שיחלים ללא ניתוח נמוך. הטיפול הניתוחי עשוי להביא לתוצאות טובות של חזרה לספורט עם ברך יציבה.
שיקום: תוכנית לשיקום דרושה במקרה של קרע צולבת או רצועה צידית (Cruciate  או collateral).

רוב תוכניות השיקום כוללות:

  • תרגילים לשחזר טווחי התנועה
  • מקבע ברך לתקופה מוגבלת על מנת לשמור על הרצועות המחלימות.
  • תרגילים לחיזוק שרירי הליבה, שרירי הירך (בעיקר 4 ראשי). חיזוק השרירים נחוץ על מנת להעניק למפרק הברך תמיכה ויציבות ככל האפשר כאשר המשקל מופעל עליו.
  • תרגילים נוספים על אופני כושר עם מושב גבוה ולאחריהם תרגילי שרירי הירך

רצועות הברך נפגעו? אין סיבה לסבול מכאב, או להחמיר את הפציעה.  ד"ר טיין כאן כדי לעזור.

לקביעת תור               צור קשר