פריקת פיקה ותיקון היציבות מחדש

פריקת פיקה עלולה להיות אירוע דרמטי וכואב הכולל טראומה משמעותית לגוף ולתפקוד. לעיתים ניתן לטפל ללא ניתוח ולעיתים, אין מנוס ממנו. עם זאת, בטכניקה הקיימת כיום אחוזי ההצלחה לחזרה מלאה לפעילות ספורט גבוהים מאוד. שיקום מקצועי ונכון יאפשר רמת פעילות דומה לזו שהייתה טרם הפציעה ואף יותר. כל החלטה הינה תלוית מצב ודורשת הבנה מעמיקה של הפציעה.

פריקת פיקה, המכונה לעיתים בשמה השגוי – פריקת ברך, הינה  אחת מהפציעות השכיחות של הברך במטופלות צעירות ובעיקר בקרב הרקדניות. הסיבה לכך נעוצה לרוב במבנה האנטומי שיוצר כח ודוחף את הפיקה לחלק החיצוני של הברך. בשילוב גמישות יתר שקיימת אצל חלקן – מכאן קצרה הדרך לפריקת הפיקה.

פריקת הפיקה מתרחשת גם בזמן פעילות ספורט או בתנועה סיבובית של הברך וגם בפעילות יומיומית רגילה. יום. בזמן פריקת הפיקה נקרעת הרצועה המחזיקה את הפיקה (רצועת MPFL) ועלולות להווצר פגיעות נוספות כמו שבר של סחוס הברך (מהפיקה או מהירך).

דרך הטיפול בפריקת פיקה
ההחלטה האם לטפל בצורה שמרנית או ניתוחית היא סבוכה ודורשת יעוץ אצל אורתופד מומחה ברפואת ספורט.
בפריקת פיקה ראשונה, בצעירים, יש לשקול בכובד ראש את הצורך בהתערבות ניתוחית. הסיכוי לפריקה חוזרת נע בין 30% ל – 80% ותלוי במשתנים רבים כמו גיל, מבנה אנטומי, גמישות יתר, פעילות גופנית ועוד.
במידה והוחלט להמשיך לטיפול שמרני, יש צורך בתוכנית שיקום של פיזיותרפיה לתקופה של מספר שבועות עד מספר חודשים ולשקול שימוש בברכייה מיוחדת בזמן פעילות גופנית.

האופציות לטיפול ניתוחי
הטיפול הניתוחי בפריקות פיקה כולל שחזור רצועה, שינוי המבנה האנטומי הגרמי (עצמות) והתייחסות לגופים החופשיים (קיבוע מחדש או הוצאתם). ד"ר רן טיין מבצע את כל סוגי הניתוחים הללו ומתאים את הטכניקה המתאימה. מדובר בטיפול כירורגי שדורש מיומנות וניסיון שאותם צבר דר' טיין בשנים האחרונות בעשרות ניתוחים כאלו אותם ביצע בהצלחה.

האם הניתוח מצריך אשפוז?
ההחלטה על משך האשפוז תלויה בגורמים רבים כמו גיל, תחלואה נוספת, זמן התאוששות מההרדמה ועוד. לרוב, לאחר הניתוח נדרש אשפוז של לילה. השחרור כרוך בהדרכה מקדימה של פיזיותרפיסט.

תהליך ההחלמה והשיקום
בניתוח לשחזור הרצועה המייצבת את הפיקה (שחזור MPFL) – ההמלצה היא להיעזר בקביים ומקבע ברך למשך
4 – 6 שבועות ולהתחיל בתרגילי פיזיותרפיה והפעלה על מכשיר CPM (הפעלה קבועה של הברך) כבר ביום שלמחרת.
חזרה לפעילות יומיומית תתרחש לרוב בין 6 ל – 8 שבועות שלאחר הניתוח. חזרה לפעילות ספורט מתונה כמו ריצה תיארך בין 3 ל – 4 חודשים ואילו חזרה לפעילות ספורט מלאה מתרחשת בין 5 ל – 6  חודשים מזמן הניתוח ותלויה, אף היא,  בגורמים שונים כמו גיל, מצב גופני ובעיקר תהליך השיקום.
במידה ומתבצעות פרוצדורות נוספות כמו קיבוע מחדש של שבר של הסחוס או תיקון המבנה האנטומי של העצמות, תהיה האטה בתהליך השיקום שיכולה להמשך עד כשנה.

סיכויים וסיכוני הניתוח
סיכויי ההצלחה בניתוח לתיקון יציבות הפיקה גבוהים מאוד. אבל, כמו בכל ניתוח קיימים סיכונים שונים ביניהם זיהום, דימום, פגיעה עצבית ותסמונת לחץ בשוק. הסיכון בניתוח מסוג זה נמוך מאוד, למעט ירידה בתחושה באזור ספציפי בעיקר בקדמת השוק שלרוב אינה מפריעה בהמשך החיים.

פריקת פיקה היא אירוע דרמטי וקשה ולרוב מתרחש במטופלות ומטופלים צעירים עם השלכה משמעותית על התפקוד בעתיד. ד"ר טיין כאן כדי לעזור.

לקביעת תור               צור קשר