ד"ר רן טיין אורתופד ספורט מומחה https://www.ranthein-md.co.il Sun, 16 Apr 2023 23:17:59 +0000 he-IL hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.8.9 מי חוזר לפעילות ספורט אחרי שחזור צולבת קדמית? מתברר שפסיכולוגיה חשובה יותר מפיזיולוגיה. https://www.ranthein-md.co.il/%d7%9b%d7%9c%d7%9c%d7%99/%d7%9e%d7%99-%d7%97%d7%95%d7%96%d7%a8-%d7%9c%d7%a4%d7%a2%d7%99%d7%9c%d7%95%d7%aa-%d7%a1%d7%a4%d7%95%d7%a8%d7%98-%d7%90%d7%97%d7%a8%d7%99-%d7%a9%d7%97%d7%96%d7%95%d7%a8-%d7%a6%d7%95%d7%9c%d7%91%d7%aa Sun, 16 Apr 2023 23:15:36 +0000 https://www.ranthein-md.co.il/?p=5011 אחת השאלות נפוצות אצל מנותחים ומנותחות לפני ניתוח שחזור צולבת קדמית היא "האם חוזרים לפעילות ספורט מלאה לאחר הניתוח?" התשובה היא כמובן "תלוי" השאלה היא במה זה תלוי? אז דבר ראשון, כמו בכל ניתוח, גם לניתוח שחזור צולבת קדמית ACL יש סיכונים וסיבוכים. אלו עלולים לגרום לחזרה לא מלאה לפעילות. אולם, אחוזי סיכונים וסיבוכים אלו

The post מי חוזר לפעילות ספורט אחרי שחזור צולבת קדמית? מתברר שפסיכולוגיה חשובה יותר מפיזיולוגיה. appeared first on ד"ר רן טיין אורתופד ספורט מומחה.

]]>
אחת השאלות נפוצות אצל מנותחים ומנותחות לפני ניתוח שחזור צולבת קדמית היא "האם חוזרים לפעילות ספורט מלאה לאחר הניתוח?"

התשובה היא כמובן "תלוי"
השאלה היא במה זה תלוי?

אז דבר ראשון, כמו בכל ניתוח, גם לניתוח שחזור צולבת קדמית ACL יש סיכונים וסיבוכים. אלו עלולים לגרום לחזרה לא מלאה לפעילות. אולם, אחוזי סיכונים וסיבוכים אלו נמוכים באופן יחסי ולכן לא יהבו את הקושי בחזרה לפעילות במרבית המקרים.

אם כך, מה יוביל או שלא יוביל לחזרה מלאה לפעילות ספורט?
מתברר באופן לא מפתיע, שיש חלק נכבד מאוד למנותח או למנותחת בהצלחת הניתוח.

הנטייה שלנו היא לומר שמי שיבצע תוכנית שיקום פיזיולוגית/פיזיותרפיה נכונה ומוסדרת, מושקעת וארוכה מספיק, יגיע או תגיע ליכולות הפיזיות שיאפשרו חזרה מלאה לספורט.

אולם מתברר שמוכנות פיזיולוגית אינה מספיקה ואפילו אינה תנאי לחזרה לפעילות מלאה.
ידוע שמוכנות פיזיולוגית יכולה להקטין את הסיכון לפציעות חוזרות אך היא אינה ערובה לחזרה מלאה לספורט.

במחקר שהתפרסם לאחרונה נבדקו מנותחים 9 חודשים לאחר שחזור צולבת קדמית.

החוקרים בדקו מוכנות פיזית לפי מבחנים ידועים של ניקוד, קפיצה על רגל אחת וכח. (IKDC 2000, single-leg hop tests, and concentric knee extension strength) כאשר הפרש של פחות מ15% בספורטאים חובבנים ומתחת ל-10% במקצוענים נחשב תקין.

בנוסף ניתן לנבדקים שאלון שכלל מוכנות פסיכולוגית לחזרה לפעילות (כמו פחד מפציעה חוזרת, תסכול מהפציעה, חשש מחזרה לספורט ועוד).

לאחר שנתיים נבדקו שוב המטופלים והתברר ששני הפרמטרים שחזו חזרה מלאה לפעילות ספורט היו גיל (מבוגרים יותר) ומוכנות פסיכולוגית. ליכולת הפיזית לא הייתה השפעה בכלל!!! על החזרה לפעילות ספורט מלאה.

מצד שני, מצאו החוקרים שב 5.8% מהמנותחים היה קרע חוזר של הצולבת הקדמית. מעניין לציין שנבדקים שעברו את המבחן הפיזי טרם החזרה לספורט (על פי הקריטריונים שציינתי קודם לכן), לא היו בין אלו שקרעו את הצולבת הקדמית שוב.

בשנים האחרונות ישנה הבנה שמרכיב הפסיכולוגי בשיקום ספורטאים לאחר פציעות, לא פחות חשוב מהמרכיב הפיזיולוגי ולפעמים אף יותר. הדבר נכון בעיקר בספורטאים מקצוענים. לכן יש לתת להם את כל המשאבים על מנת להחזיר אותם ואותן לתפקוד מלא.

לקביעת תור               צור קשר

The post מי חוזר לפעילות ספורט אחרי שחזור צולבת קדמית? מתברר שפסיכולוגיה חשובה יותר מפיזיולוגיה. appeared first on ד"ר רן טיין אורתופד ספורט מומחה.

]]>
פריקת ברך – פציעה קשה הכוללת קרעים במספר רצועות https://www.ranthein-md.co.il/%d7%91%d7%a8%d7%9b%d7%99%d7%99%d7%9d/%d7%a4%d7%a8%d7%99%d7%a7%d7%aa-%d7%91%d7%a8%d7%9a-%d7%a4%d7%a6%d7%99%d7%a2%d7%94-%d7%a7%d7%a9%d7%94-%d7%94%d7%9b%d7%95%d7%9c%d7%9c%d7%aa-%d7%a7%d7%a8%d7%a2%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%9e%d7%a1 Wed, 01 Mar 2023 01:14:24 +0000 https://www.ranthein-md.co.il/?p=5005 מקובל לומר שלברך 4 רצועות עיקריות – צולבת קדמית ואחורית ושתי רצועות צידיות. אולם האמת היא שלברך יש רצועות נוספות שאחראיות על היציבות ועל התנועה התקינה של הברך. רצועות אלו עלולות להיפגע במגוון חבלות הדורשות התייחסות לרצועות אלו באבחנה ובטיפול. אחת הפציעות הקשות של הברך היא פריקת ברך. (ויש להבדילה מפריקת פיקה) בפריקת ברך, עצם

The post פריקת ברך – פציעה קשה הכוללת קרעים במספר רצועות appeared first on ד"ר רן טיין אורתופד ספורט מומחה.

]]>
מקובל לומר שלברך 4 רצועות עיקריות – צולבת קדמית ואחורית ושתי רצועות צידיות. אולם האמת היא שלברך יש רצועות נוספות שאחראיות על היציבות ועל התנועה התקינה של הברך. רצועות אלו עלולות להיפגע במגוון חבלות הדורשות התייחסות לרצועות אלו באבחנה ובטיפול.

אחת הפציעות הקשות של הברך היא פריקת ברך. (ויש להבדילה מפריקת פיקה)

בפריקת ברך, עצם הירך ועצם השוק, הבונות את מפרק הברך, מתנתקות אחת מהשנייה ובעצם נשארות מחוברות לרוב רק על אחת משתי הרצועות הצידיות. במקרים אלו, נוצרים נזקים משמעותיים בברך כמו קרעים של שאר הרצועות, פגיעות בסחוס, קרעים במניסקוס ולעיתים גם שברים.

הבעיה הקריטית בפריקת ברך היא שעלולה להתלוות לפציעה גם פגיעה בכלי דם ועצבים. במקרים אלו, מדובר במצב חרום רפואי הדורש תיקון מהיר של הפגיעה בכלי הדם הגדולים על מנת לשמור על חיות הגפה.

במרבית המקרים נגרמת הפציעה כתוצאה מחבלה במנגנון של אנרגיה גבוהה כמו תאונת דרכים אך באופן מפתיע גם חבלות בזמן פעילות ספורט, שלכאורה נראות תמימות, עלולות להוביל לפגיעה ברצועות רבות של הברך עד מצב של פריקת ברך אמיתית.

יש לציין שהפציעה אינה שכיחה ואורתופד/ית מומחים מהקהילה יפגשו מטופלים כאלו, אם בכלל, באופן נדיר יחסית. שונה המצב במרכזי טראומה גדולים. בבתי חולים כאלו, אנו פוגשים מקרים רבים באופן יחסי של פציעות שכאלו, כתוצאה מפינוי פצועים למרכזי טראומה, העברה של מטופלים מסיבות שונות מבתי חולים קטנים לטיפול במרכז טראומה או מעבר עצמאי של המטופלים להמשך טיפול במרכז רפואי גדול לאור הניסיון הרב שנצבר במרכזי הטראומה.

כך יוצא שמתוקף תפקידי במרכז הרפואי שיבא, אני מטפל באופן שוטף בפציעות כאלו. ניתוחים אלו נמשכים לרוב מספר שעות ולעיתים דורשים שילוב של מספר מומחים בתחומים שונים. לרוב אנו נפגשים במקרים שכאלו אחת למספר שבועות. בשבוע החולף, באופן לא שכיח, ניתחתי 3 ניתוחים שכאלו על פני 3 ימים. המטופלים והניתוחים ייצגו את מגוון האוכלוסייה האופיינית- פציעה כתוצאה מתאונת דרכים קשה עם אשפוז ארוך, פציעה כתוצאה מנפילה מקורקינט חשמלי וחבלה ישירה משחקן אחר בזמן משחק כדורגל.

לשמחתי כל הניתוחים עברו בהצלחה רבה אך לכולם צפויה החלמה מאתגרת וארוכה. עם זאת, מניסיוננו במעקב אחרי מנותחים שכאלו, אני צופה שתהיה החלמה טובה עם שיקום טוב ואפילו חזרה לפעילות גופנית.

לקביעת תור               צור קשר

The post פריקת ברך – פציעה קשה הכוללת קרעים במספר רצועות appeared first on ד"ר רן טיין אורתופד ספורט מומחה.

]]>
תסמונת מדורים כרונית של השוקיים- והפעם המדורים האחוריים! https://www.ranthein-md.co.il/%d7%9b%d7%9c%d7%9c%d7%99/4991 Thu, 13 Oct 2022 12:06:39 +0000 https://www.ranthein-md.co.il/?p=4991 תסמונת מדור כרונית של השוקיים הוא מצב שבו בזמן פעילות ספורט (לרוב ריצה) ישנה עליית לחץ בתוך מדור (compartment) המכיל שרירים, עצבים וכלי דם. עליית הלחץ בתוך המדור גורמת לכאב שהולך וגובר ככל שממשיכים בפעילות הספורט עד שיש צורך בהפסקת הפעילות. לאחר הפסקת הפעילות, הכאב המשמעותי חולף תוך דקות וכך גם שאר התסמינים. מרבית המקרים

The post תסמונת מדורים כרונית של השוקיים- והפעם המדורים האחוריים! appeared first on ד"ר רן טיין אורתופד ספורט מומחה.

]]>
תסמונת מדור כרונית של השוקיים הוא מצב שבו בזמן פעילות ספורט (לרוב ריצה) ישנה עליית לחץ בתוך מדור (compartment) המכיל שרירים, עצבים וכלי דם.

עליית הלחץ בתוך המדור גורמת לכאב שהולך וגובר ככל שממשיכים בפעילות הספורט עד שיש צורך בהפסקת הפעילות. לאחר הפסקת הפעילות, הכאב המשמעותי חולף תוך דקות וכך גם שאר התסמינים.

מרבית המקרים של תסמונת מדור מתרחשת במדור הקדמי. במקרים אלו כאב מופיע בקדמת השוק או בחלק החיצוני של השוק. לעיתים מופיעות גם בליטות או התבלטות של השריר דרך המעטפת שלו או תחושת נימול/רדימות של גב כף הרגל.

האבחנה כוללת שיחה, בדיקה ומדידת לחץ תוך מדורי במנוחה ובפעילות.

לעיתים נדירות יותר מדובר בתסמונת של המדורים האחוריים בשוק.

במקרים אלו מדובר בכאב דומה המופיע בשוקיים בחלק האחורי (אזור התאומים) שלעיתים מלווה בנימול או רדימות של כפות הרגליים. בשוק ישנם שני מדורים אחוריים, שטחי ועמוק. לרוב התסמינים נובעים מהמדור העמוק ולא מהמדור השטחי (שם נמצא שריר התאומים).

ישנם מיקרים בהם התסמינים של הכאב אינם "קלאסיים" בעיקר בתסמונת של המדור האחורי. תסמונת מדור אחורי שכזו מופיעה לעיתים בשחקני כדורגל. חלק גדול מהשחקנים מדווחים על כאב אחורי ורדימות בכפות הרגליים דווקא במחצית הראשונה, שלעיתים חולפים לאחר ההפסקה של המשחק בין המחצית הראשונה לשניה. ההסבר לכך לא ברור לגמרי, אך התסמונת פוגעת בצורה משמעותית ביכולת התפקודית של ספורטאים וספורטאיות האלו עד מצב שאינם יכולים לשחק יותר.

לאחר שנאבחן תסמונת מדור אחורית של השוק, נתחיל לרוב בטיפול שמרני, אך במקרים של תסמונת מדור כרונית (אחורית או קדמית), סיכויי ההצלחה אינם גבוהים.

אחת הבעיות היא שבניגוד לניתוח של תסמונת מדור כרונית של המדור הקדמי, הניתוח של תסמונת מדור אחורית דורש מיומנות ניסיון והבנה אנטומית. בספרות המקצועית מקובל לומר שסיכויי ההצלחה בניתוח של המדור האחורי נמוכים יותר אך מניסיוני בניתוחים לא מועטים שבצעתי, במידה ונבחרים המועמדים.ות הנכונים.ות, סיכויי ההצלחה של הניתוח גבוהים.

השיפור די דרמטי לאחר ניתוח שכזה והחזרה לפעילות מלאה נעה בין מספר מועט של שבועות ועד 3 חודשים.

לקביעת תור               צור קשר

The post תסמונת מדורים כרונית של השוקיים- והפעם המדורים האחוריים! appeared first on ד"ר רן טיין אורתופד ספורט מומחה.

]]>
הכל על קרע של שורש המניסקוס https://www.ranthein-md.co.il/%d7%91%d7%a8%d7%9b%d7%99%d7%99%d7%9d/%d7%94%d7%9b%d7%9c-%d7%a2%d7%9c-%d7%a7%d7%a8%d7%a2-%d7%a9%d7%9c-%d7%a9%d7%95%d7%a8%d7%a9-%d7%94%d7%9e%d7%a0%d7%99%d7%a1%d7%a7%d7%95%d7%a1 Thu, 27 Jan 2022 10:48:43 +0000 https://www.ranthein-md.co.il/?p=4984 אחד המושגים החדשים באופן יחסי בטיפול בקרעי מניסקוס הוא שורש המניסקוס. מה זה אומר? המניסקוס שבנוי מסחוס, הוא בולם הזעזועים ומפזר הכוחות של הברך והשומר החשוב ביותר על הסחוס במפרקי. שאין סחוס מפרקי, הברך שחוקה, יש כאב, נוזלים ונפיחות ובסוף יש סיכוי גבוה להגיע להחלפת הברך. לכל מניסקוס שני שורשים, קדמי ואחורי. השורש אוחז את

The post הכל על קרע של שורש המניסקוס appeared first on ד"ר רן טיין אורתופד ספורט מומחה.

]]>
אחד המושגים החדשים באופן יחסי בטיפול בקרעי מניסקוס הוא שורש המניסקוס. מה זה אומר?

המניסקוס שבנוי מסחוס, הוא בולם הזעזועים ומפזר הכוחות של הברך והשומר החשוב ביותר על הסחוס במפרקי. שאין סחוס מפרקי, הברך שחוקה, יש כאב, נוזלים ונפיחות ובסוף יש סיכוי גבוה להגיע להחלפת הברך. לכל מניסקוס שני שורשים, קדמי ואחורי. השורש אוחז את המניסקוס לעצם השוק והוא בעצם המייצב העיקרי, כמעט היחיד של המניסקוס. מרבית הקרעים או התלישות של שורש המניסקוס מתרחשות בשורש האחורי של המניסקוס הפנימי.

אז מה הבעיה בקרע של שורש מניסקוס?
עבודות ביומכניות הוכיחו שקרע של שורש המניסקוס שווה בעצם לברך ללא מניסקוס. כלומר, קרע של שורש המניסקוס יבטל לחלוטין את כל ההשפעות החיוביות של המניסקוס בכל הקשור לשמירה על הסחוס הפרקי.

מי האוכלוסייה בסיכון?
כולם עלולים להיפגע אך מרבית הקרעים מתרחשים בעשור החמישי, שישי ושביעי

מה התסמינים?
הרבה פעמים מופיע כאב חד ולאחריו קושי בהליכה וכאב שיכול להמשך כמה ימים עד כמה שבועות. הפציעה עלולה להתרחש בזמן כיפוף עמוק, מעידה או מאמץ משמעותי. הבעיה היא שלעיתים הכאב חולף תוך שבועיים שלושה אך האפקט ההרסני של הברך כבר יצא לדרך.

מה עושים?
בכל חשד של קרע שורש המניסקוס יש לשאוף לבצע MRI בהקדם.

הזמן פה חשוב, אם נרצה לתקן את הקרע, זה צריך להתבצע בזמן סביר ועדיף מוקדם ממאוחר.

האם לנתח את כולם? האם אני לא מבוגר מידי?
הגיל של המטופל.ת לא מהווה מגבלה ואינו התווית נגד לניתוח שכזה. אך ההחלטה אם לעבור ניתוח צריכה להתבצע בחדר הבדיקה, בשיחה ולאחר ביצוע הדמיות. צריך לזכור שקרע שורש עלול להתחיל תהליך ניווני מואץ של הברך וגם אחרי גיל 60 אין סיבה להימנע מתיקון ושמירה על הברך לעתיד.  תיקון השורש יכול להחזיר את מצב הברך לקדמותה ולעזור לנו לשמור עליה. לעיתים נציע אופציה ניתוחית אחרת- השתלת מניסקוס. אך דיון שכזה צריך להתבצע עבור כל פציעה בנפרד ונלקחים כל הנתונים הקשורים למטופל.ת ולמצב הברך.

מה עושים אם מגלים את הקרע מאוחר מידי?
לעיתים לא ניתן לתקן במידה ואכן עבר זמן רב מידי מאז נוצר הקרע.
במקרים אלו אפשר להציע להשתיל מניסקוס מלאכותי NUSURFACE או לטפל בטיפולים שמרניים של פיזיותרפיה, זריקות וכדומה.

רוצים להתייעץ בנושא? השאירו לי פרטים באתר

לקביעת תור               צור קשר

The post הכל על קרע של שורש המניסקוס appeared first on ד"ר רן טיין אורתופד ספורט מומחה.

]]>
כאבים בקדמת הברך וריצה. מה עושים? https://www.ranthein-md.co.il/%d7%91%d7%a8%d7%9b%d7%99%d7%99%d7%9d/%d7%9b%d7%90%d7%91%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%a7%d7%93%d7%9e%d7%aa-%d7%94%d7%91%d7%a8%d7%9a-%d7%95%d7%a8%d7%99%d7%a6%d7%94-%d7%9e%d7%94-%d7%a2%d7%95%d7%a9%d7%99%d7%9d Sun, 28 Nov 2021 10:21:46 +0000 https://www.ranthein-md.co.il/?p=4974 מזג האויר מתקרר וכעת כולם יכולים לשוב ולרוץ בלי תירוצים. אבל צריך להזהר, רבים מאיתנו עלולים להרגיש ״טוב מדי״ ולעלות את המרחק בצורה לא מבוקרת, לרוץ מהר מידי, על משטחים פחות נוחים או בצעדים גדולים מידי. כל אלו עלולים להוביל לאחת הפציעות המתסכלות ביותר בריצה, כאב בקדמת הברך, כשבמרבית המקרים מדובר בכאבים פטלופמורליים או ״ברך

The post כאבים בקדמת הברך וריצה. מה עושים? appeared first on ד"ר רן טיין אורתופד ספורט מומחה.

]]>
מזג האויר מתקרר וכעת כולם יכולים לשוב ולרוץ בלי תירוצים. אבל צריך להזהר, רבים מאיתנו עלולים להרגיש ״טוב מדי״ ולעלות את המרחק בצורה לא מבוקרת, לרוץ מהר מידי, על משטחים פחות נוחים או בצעדים גדולים מידי. כל אלו עלולים להוביל לאחת הפציעות המתסכלות ביותר בריצה, כאב בקדמת הברך, כשבמרבית המקרים מדובר בכאבים פטלופמורליים או ״ברך הרצים״.

אז מה הם התסמינים האופייניים לברך הרצים?

מדובר בכאב שרבים מתארים ככאב דוקר, לוחץ או שורף. הכאב יכול להופיע בזמן הפעילות אך לרוב יופיע בשלב הראשון לאחר ישיבה ממושכת, בעליית מדרגות או בזמן פעילות ספורט של כיפוף הברך, למשל בסקווטים (כפיפת הברך מול עומס).
כאב בקדמת הברך בזמן הסקוואט נחשב לאחד מסימני ההכר של הסינדרום.

אז מה עושים?

צריך להבין שהכאב/סינדרום הזה היא אחת הפציעות שהכי קשה לטפל בהן. לרוב לא נמצא ממצא ברור בהדמיות (אפילו לא ב-MRI) והגורמים לכאב הנ״ל כוללים ממגוון סיבות בניהן המבנה האנטומי של עצמות הגפה התחתונה, חולשת שרירים, חוסר איזון של השרירים ועוד.
לעיתים ניתן למצוא ממצא בהדמיה כמו בצקת בעצם הפיקה עם פגיעה סחוסית מעל, אך אלו מיעוט המקרים. במקרים שכאלו, ייתכן ונשקול התערבות ניתוחית במידה והטיפול השמרני לא יצלח.

כשמדובר בכאב הפטלופמורלי (בקדמת הברך) הקלאסי, מחקרים מראים שהצלחת הטיפול היא תלויית זמן. כלומר התוצאה תלוייה בהתערבות טיפולית מוקדמת.
במידה פניתם לבדיקה ולטיפול מוקדם, מיד עם הופעת התסמינים, הסיכוי שלכם להחלים מהר יותר, בעלות כספית נמוכה יותר ולהימנע מלהפוך את הכאב לכאב כרוני, הוא גבוה.

הטיפול המוקדם כולל טיפול תרופתי בכדורים או משחה ופיזיותרפיה. מנסיוני מומלץ לטפל במכון פיזיותרפיה או אצל פיזיותרפיסט.ית עם נסיון בטיפול בפציעות ספורט. הטיפול בסינדרום הזה מצריך ניסיון והבנה מעמיקה בתחום. ישנם מקרים בהם ניתן גם להוסיף דיקור יבש, מדרסים ועוד. כל זאת כתלות בממצאים שנמצא בזמן הבדיקה והערכה הקלינית.

במקרים שאינם משתפרים תחת הטיפול נ״ל, יש לעצור רגע ולחשוב.  האם האבחנה או הטיפול נכונים?
לעיתים יש מקום לשקול הזרקה לברך של חומרי שגשוג כמו PRP או אורטוקין. למרות שיעילותם עדיין לא חד משמעית, אני בהחלט יכול לדווח על מטופלים ומטופלות שהזריקות הנ״ל, בצרוף הפיזיותרפיה,הובילו להחלמה מלאה, לאחר שטיפולים אחרים, גם כשנעשו בצורה מקצועית, לא הועילו.

תהנו מהריצה ואל תשכחו את סרגל המאמצים.

לקביעת תור               צור קשר

 

The post כאבים בקדמת הברך וריצה. מה עושים? appeared first on ד"ר רן טיין אורתופד ספורט מומחה.

]]>
כאבים בכתף בשחייה- על מה מדובר? https://www.ranthein-md.co.il/%d7%9b%d7%aa%d7%a3/%d7%9b%d7%90%d7%91%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%9b%d7%aa%d7%a3-%d7%91%d7%a9%d7%97%d7%99%d7%99%d7%94-%d7%a2%d7%9c-%d7%9e%d7%94-%d7%9e%d7%93%d7%95%d7%91%d7%a8 Thu, 19 Aug 2021 09:04:07 +0000 https://www.ranthein-md.co.il/?p=4962 בימים אלו, כשחום כבד שפוקד אותנו, אין ספק שחייה היא אופציה מצוינת לשמירה על כושר ולהתרעננות.למרות שמדובר בספורט בריא, גם בשחייה, בעיקר לשחיינים הרציניים שביננו, עלולות להיווצר פציעות. שחייה הוא ספורט ייחודי בכך שפלג הגוף העליון הוא כוח ההנעה שלו. 90% מהכוח המניע מסופק בעיקר על ידי מומנט שנוצר מכתף. לכן, כאב בכתף היא התלונה

The post כאבים בכתף בשחייה- על מה מדובר? appeared first on ד"ר רן טיין אורתופד ספורט מומחה.

]]>
בימים אלו, כשחום כבד שפוקד אותנו, אין ספק שחייה היא אופציה מצוינת לשמירה על כושר ולהתרעננות.למרות שמדובר בספורט בריא, גם בשחייה, בעיקר לשחיינים הרציניים שביננו, עלולות להיווצר פציעות.

שחייה הוא ספורט ייחודי בכך שפלג הגוף העליון הוא כוח ההנעה שלו. 90% מהכוח המניע מסופק בעיקר על ידי מומנט שנוצר מכתף. לכן, כאב בכתף היא התלונה האורתופדית הנפוצה ביותר בקרב שחיינים (40-90%).

"כתף השחיינים" תוארה לראשונה בשנות ה-70 כ"תסמונת תפס" של השרוול המסובב בזמן שחיית חתירה ופרפר. היום אנחנו יודעים שכתף שחיינים זה סינדרום הכוללת סל של פתולוגיות כשתסמונת התפס היא רק אחת מהן.

הפתולוגיות הגורמות לכאבים בכתף אצל שחייניות ושחיינים כוללות:

  1. תסמונת תפס  (impingement syndrome)
  2. דלקת של גידי השרוול המסובב (supraspinatus tendinitis)
  3. פגיעה בלברום (labral damage)
  4. חוסר יציבות של הכתף המשנית לגמישות יתר או חוסר תפקוד שרירי
  5. תסמונת תפס עצבית (neuropathy from nerve entrapment)
  6. הפרעות אנטומיות שונות.

הסיבה להיווצרות התסמונת קשורה בטווח התנועה הקיצוני שנדרש מהכתף בזמן השחייה בצרוף העומס הגבוה על הכתף תוך כדי הפעילות.
כמן בכל פעילות ספורט הגורמת לאימון יתר, גם בשחייה, גורם חשוב לפציעה היא עליה מהירה מידי במרחק האימון או באינטנסיביות וחוסר איזון בין השרירים השונים.

ניתן לזהות שינויים בסגנון השחייה המעידים על התפתחות פציעה, אך נדרש מאמן בעל ניסיון והבנה מעמיקה בביומכניקה של התנועה. למשל "הפלת" המרפק להימנע מסיבוב פנימי מוגבר של הזרוע בזמן שחיית חתירה היא סימן מקדים שכזה.
על מנת לאבחן את הסיבה לכאב במרפאה, יש לבצע בדיקה פיזיקלית מדוקדקת תוך התמקדות בטווחי התנועה, בסימטריה ובכוח השרירים ולשלים את בדיקה עם ההדמיה הנכונה.

הטיפול יתחיל בהפחתת התסמינים בעזרת קירור, נוגדי דלקת ולעיתים זריקה מקומית. לאחר מכן נתמקד בבעיה הספציפית וננסה לטפל בה. פיזיותרפיה הכוללת מתיחות ספציפיות, חיזוק ואיזון שרירים היא חלק בלתי נפרד מהטיפול והשיקום. טיפול ניתוחי היא אופציה קיימת אך נשתדל להימנע ממנה, בעיקר בספורטאים מקצוענים.

תמשיכו להנות בתקווה שהחום הכבד יעזוב אותנו בקרוב.

לקביעת תור               צור קשר

The post כאבים בכתף בשחייה- על מה מדובר? appeared first on ד"ר רן טיין אורתופד ספורט מומחה.

]]>
דלקת בגיד הפיקה-jumper's knee https://www.ranthein-md.co.il/%d7%91%d7%a8%d7%9b%d7%99%d7%99%d7%9d/%d7%93%d7%9c%d7%a7%d7%aa-%d7%91%d7%92%d7%99%d7%93-%d7%94%d7%a4%d7%99%d7%a7%d7%94-jumpers-knee Tue, 15 Jun 2021 21:27:31 +0000 https://www.ranthein-md.co.il/?p=4949 מדובר בכאב בחלק הקדמי של הברך שממוקם לאזור גיד הפיקה מדובר בממצא שכיח שמופיע אצל עד 20% מהספורטאים הנדרשים לקפיצות בזמן הפעילות מה הם גורמי סיכון? גברים יסבלו יותר מנשים, בעיקר מתבגרים / צעירים באנשים מבוגרים יותר המחלה אופיינית ממוקמת במאחז הגיד של שריר הארבע ראשי לפיקה ופחות בגיד הפיקה הספורט הנפוץ ביותר המעורב הוא

The post דלקת בגיד הפיקה-jumper's knee appeared first on ד"ר רן טיין אורתופד ספורט מומחה.

]]>
מדובר בכאב בחלק הקדמי של הברך שממוקם לאזור גיד הפיקה
מדובר בממצא שכיח שמופיע אצל עד 20% מהספורטאים הנדרשים לקפיצות בזמן הפעילות

מה הם גורמי סיכון?

  1. גברים יסבלו יותר מנשים, בעיקר מתבגרים / צעירים
  2. באנשים מבוגרים יותר המחלה אופיינית ממוקמת במאחז הגיד של שריר הארבע ראשי לפיקה ופחות בגיד הפיקה
  3. הספורט הנפוץ ביותר המעורב הוא כדורעף
  4. העדר גמישות טובה של שריר הארבע ראשי ושרירי ההמסטרינגס

כיצד נאבחן?
בדיקה גופנית- אורתופד/ית ספורט יוכל לאבחן את מקור הכאב בבדיקה
לאחר מכן יהיה צורך, ככל הנראה, לבצע הדמיות הכוללות צילום רנטגן ואולטראסאונד או MRI

כיצד מטפלים?
הטיפול המקובל הוא שמרני

  1. כולל נוגדי כאב ונוגדי דלקת
  2. פיזיותרפיה- לרוב תתבצע מתיחה של שריר הארבע ראשי ושרירי ההמסטרינגס יחד עם תוכנית אימונים של חיזוקים אקסצנטרים, ייתכן וטיפול עם אולטרסאונד עשוי להיות מועיל
  3. זריקות- אסור להזריק סטרואידים לגיד משום שזה מעלה את הסיכון לקרע של הגיד אך זריקות ודיקור של האזור הדלקתי עם אורטוקין או PRP יכול להיות מועיל בהחלט.

טיפול ניתוחי
שמור למקרים כרוניים וקשים וכולל הטרייה/ניקיון של אזור הדלקת ולעיתים צורך בקיבוע מחדש של הגיד.
יש צורך לאבחן נכון את הבעיה ולבדל אותה ממצבים אחרים הגורמים לכאבים קדמיים בברך אך טיפול יעיל יוכל להחזיר אותכם לפעילות ספורט

לקביעת תור               צור קשר

The post דלקת בגיד הפיקה-jumper's knee appeared first on ד"ר רן טיין אורתופד ספורט מומחה.

]]>
שחיקת סחוס – כל מה שלא ידעתם https://www.ranthein-md.co.il/%d7%91%d7%a8%d7%9b%d7%99%d7%99%d7%9d/%d7%a9%d7%97%d7%99%d7%a7%d7%aa-%d7%a1%d7%97%d7%95%d7%a1-%d7%9b%d7%9c-%d7%9e%d7%94-%d7%a9%d7%9c%d7%90-%d7%99%d7%93%d7%a2%d7%aa%d7%9d Sun, 25 Apr 2021 11:06:50 +0000 https://www.ranthein-md.co.il/?p=4924 שחיקת סחוס היא תופעה שכיחה שרבים מכירים אך לא כולם מבינים לחלוטין ממה היא נגרמת ומהן דרכי הטיפול היעילות בתופעה. במאמר זה אעסוק בכל האספקטים המרכזיים של שחיקת סחוס. ראשית, מה הוא הסחוס ומה חשיבותו? עצם הירך ועצם השוק מכוסים בסחוס מפרקי לבן "משומן" היטב שמאפשר למפרק הברך לנוע בצורה חלקה ולתפקד היטב. מכאן ברור

The post שחיקת סחוס – כל מה שלא ידעתם appeared first on ד"ר רן טיין אורתופד ספורט מומחה.

]]>
שחיקת סחוס היא תופעה שכיחה שרבים מכירים אך לא כולם מבינים לחלוטין ממה היא נגרמת ומהן דרכי הטיפול היעילות בתופעה. במאמר זה אעסוק בכל האספקטים המרכזיים של שחיקת סחוס.

ראשית, מה הוא הסחוס ומה חשיבותו?
עצם הירך ועצם השוק מכוסים בסחוס מפרקי לבן "משומן" היטב שמאפשר למפרק הברך לנוע בצורה חלקה ולתפקד היטב. מכאן ברור שבמידה והסחוס יפגע, המפרק לא יתפקד בצורה אופטימלית ועלולים להיווצר תסמינים של כאב, חריקות, נפיחויות והגבלה בתנועה

כיצד עלול להיפגע הסחוס?

  • הסחוס עלול להיפגע בעקבות חבלה או טראומה למשל בזמן פעילות ספורט, תוך כדי חבלה סיבובית או חבלה ישירה לברך.
  • ישנם מקרים בהם הפגיעה בסחוס נוצרת כתוצאה מבעיה שמקורה בעצם:
    • בילדים ונוער עלול להיות מצב של חוסר חיבור באזור קטן בתוך הברך, של עצם וסחוס הנקרא OCL או OCD, אז חבלה קלה או פעילות מתונה עלולים לגרום לניתוק של הסחוס
    • באנשים מבוגרים חוסר אספקת דם לעצם שמתחת לסחוס (נקרא AVN או SONK) גורמת לסחוס לקרוס כי אין לו "קרקע יציבה" להיאחז עליה.
  • נזק לסחוס עלול להתרחש כחלק מתהליך התנוונות, הנקראת אוסטאוארתריטיס (OA), שהיא האובדן הכללי של איכות הרקמה המתרחשת עם ההזדקנות. במקרה זה ישנם גורמי סיכון ידועים להיווצרות והתקדמות המחלה (חבלה/טראומה, גיל, נשים, רגלי O [ הליכת "ברווז"], גנטיקה והשמנת יתר)
  • פגיעת סחוס מקומית עלולה להתקדם לפגיעת סחוס מפושטת אם לא נטפל מוקדם ובאופן מדויק.

מה הגיל האופייני לפגיעה בסחוס?

  • נזק מקומי לסחוס כתוצאה מחבלה או מבנה עצם סחוס (OCL) לא תקין אופייני לגילאי 15 עד 30
  • נזק ניווני לסחוס צפוי מגיל 50 ומעלה.
  • לעיתים נוצרת פגיעת סחוס טראומטית בגיל צעיר שבמידה ולא מטופלת כראוי עלולה ליצור מצב של נזק ניווני בגילאים צעירים יחסית 30-40.

מה מרגישים שהסחוס נפגע?
את התסמינים של פגיעה סחוסית צריך לחלק למצב של פגיעה מקומית- כמו לאחר חבלה האופיינית למטופלים ומטופלות צעירים יותר ולמצב של פגיעה מפושטת ברקמת הסחוס האופיינית לגילאים המבוגרים יותר

אז מה ארגיש במידה ותתרחש פגיעת סחוס מקומית בברך?
בדרך כלל תוך דקות עד מספר שעות לאחר החבלה תרגישו נפיחות וכאב בברך המחמירים בהליכה, עמידה, קימה מכיסא או עלייה או ירידה במדרגות. לעיתים חתיכת סחוס עלולה להשתחרר וליצור תסמיני נעילה (הברך נתקעת), חריקות וכאבים חדים. הכאב עלול להיות בברך כולה או ממוקמת לאזור ספציפי כמו קדמת הברך, פנים הברך או החלק האחורי. לפעמים ניתן להרגיש את החתיכה ממש זזה בתוך הברך.

מה מרגישים בתהליך שחיקה מפושטת ושל הסחוס עם תהליך ניווני?
התסמינים האופייניים לתהליך ניווני בברך הם כאב במאמץ כמו הליכה, עמידה ועליה או ירידה במדרגות. נפיחות לסירוגין, הגבלה בתנועה וחום מקומי.

איך מאבחנים שחיקת סחוס בברך?
אבחנה של פגיעת סחוס תתחיל תמיד בשיחה ובדיקה וגופנית. לאחר מכן נבצע צילומי ברכיים בעמידה. אלו יספיקו במרבית המקרים של פגיעת סחוס מפושטת בברך (מחלה ניוונית) לאבחן את הבעיה.
בפגיעות סחוס מקומיות, לרוב רק בדיקת MRI תדע לאבחן באופן מדויק היכן התרחשה הפגיעה ומה גודלה.

כיצד מטפלים בפגיעת סחוס? כאן יש מקום להפריד בין פגיעת סחוס מקומית ובין תהליך שחיקתי מפושט.
בפגיעה מקומית הקטנה מ1 ס"מ ניתן לשקול לטפל בצורה צורה שמרנית כלומר פיזיותרפיה, ירידה במשקל, חיזוק שרירים וחזרה לפעילות ספורט בצורה הדרגתית. במידה והנזק גדול מ-1 ס"מ או שחתיכת הסחוס גורמת לנעילות או שלמרות טיפול שמרני אין שיפור בתסמינים יש צורך בהתערבות ניתוחית.

הטיפולים הניתוחיים כוללים

  • חיבור מחדש של הסחוס הפגוע או הוצאתו מחוץ לברך על מנת למנוע תסמינים של נעילת הברך.
  • תיקון הסחוס הפגוע על ידי השתלת סחוס או תחליף סחוס בניתוח פתוח או בניתוח זעיר פולשני (ארטרוסקופי).
  • תיקון גורמי סיכון שעלולים להחמיר את הפגיעה הסחוסית כמו חוסר יציבות של הברך על ידי תיקון הרצועות, שיפור בולם הזעזועים של הברך על ידי תפירה או השתלת מניסקוס ותיקון הציר של הברך במקרים בהם המבנה האנטומי של הרגל דורש זאת.

בפגיעת סחוס מפושטת אין מקום לתיקון של הסחוס בטיפול ניתוחי ולא ניתן להשתיל סחוס. מטרת הטיפול היא לעכב ככל שניתן את קצב התקדמות השחיקה כך שהטיפול הניתוחי היחידי שבאמת יעיל במקרים אלו- החלפת הברך, יתעכב, ידחה או לא יתבצע.

הטיפולים השמרניים שיכולים לעכב את קצב התקדמות השחיקה כוללים:

  • ירידה במשקל ופעילות ספורט מתונה
  • פיזיותרפיה וחיזוק השרירים
  • זריקות מתקדמות

מה הן הזריקות המתקדמות? הביולוגיה לשרותנו

  • זריקות אורטוקין: כאשר נוצרת דלקת, למשל במפרק הברך, אחד הגורמים החשובים ליצירת הכאב ולהרס הרקמות הוא חלבון הנקרא IL-1. החלבון נקשר לקולטן שלו ויוצר את הנזק ברקמה. אחד מהחלבונים הידועים המגנים על הרקמה מתהליך הדלקת וההרס הוא IL-1Ra. חלבון זה נמצא בגופנו באופן קבוע. בנוסף אליו נמצאים בגופנו עוד גורמי גדילה נוספים התורמים להגנה על הרקמה. ההיגיון שעומד מאחורי הטיפול בזריקות אורטוקין הוא בעצם להשתמש בחומרים הטבעיים המגנים של גופנו, לעלות את רמתם על ידי מניפולציה מדעית ואז להזריקם במינון גבוה לאזורים פגועים. החומרים הידועים שנמצאים במינון גבוה בזריקות אורטוקין הם: IL-1Ra וגורמי גדילה אחרים כמוTGF-B, EGF ו IGF -.. מקובל לומר כי השילוב של חלבונים אלה משפר את תהליכי ההתחדשות הטבעיים ברקמות פגועות. ישנן לא מעט עבודות מדעיות שהוכיחו כי זריקות האורטוקין יעילות ומובילות לשיפור קליני אצל חולים עם שחיקת סחוס בברך. למידע נוסף בנושא זריקות אורטוקין לחץ כאן >>
  • זריקות של פלזמה עשירה בטסיות דם (PRP) מאיצות את הריפוי של גידים, רצועות, שרירים ומפרקים פגועים. את הזריקות מכינים על ידי נטילת מבחנה אחת של דם מהמטופל, הכנתו במשך 15 דקות (בצנטרפוגה) כך שהדם מופרד לשני חלקים. הפלסמה עם הטסיות המשופעלות מוזרקות הישר לרקמת הגוף הפגועה. הזריקה מעוררת ומשפעלת תהליך ריפוי עצמי של הגוף. בעבודות שונות בספרות המקצועית נמצא כי פלזמה עשירה בטסיות הדם משפרת באופן ניכר את תסמיני שחיקת הסחוס בברך. למידע נוסף בנושא זריקות PRP לחץ כאן >>

ניתן לסכם שהסחוס הוא המרכיב החשוב ביותר במפרק הברך ופגיעה בו תוביל לתסמינים של כאב, נפיחות והגבלה תפקודית. במידה ונוצרה פגיעה מקומית, יש לטפל בה מוקדם ומדויק, למשל בניתוח להשתלת סחוס, למנוע את התקדמות הפגיעה המפושטת בסחוס. במידה וישנה כבר פגיעה מפושטת בסחוס, ניתן לעכב את הצורך בהחלפת הברך על ידי טיפולים שמרניים כמו פיזיותרפיה וזריקות ביולוגיות מתקדמות.

The post שחיקת סחוס – כל מה שלא ידעתם appeared first on ד"ר רן טיין אורתופד ספורט מומחה.

]]>
תסמונת מדור כרונית של השוקיים https://www.ranthein-md.co.il/%d7%9b%d7%9c%d7%9c%d7%99/%d7%aa%d7%a1%d7%9e%d7%95%d7%a0%d7%aa-%d7%9e%d7%93%d7%95%d7%a8-%d7%9b%d7%a8%d7%95%d7%a0%d7%99%d7%aa-%d7%a9%d7%9c-%d7%94%d7%a9%d7%95%d7%a7%d7%99%d7%99%d7%9d Wed, 02 Dec 2020 22:07:44 +0000 https://www.ranthein-md.co.il/?p=4356 אין דבר יותר מתסכל לבחורה או בחור צעירים שרוצים להתגייס ליחידה קרבית אך לא מסוגלים לרוץ מעל מספר דקות עקב כאבים ותחושת לחץ בשוקיים. מדובר לרוב בכאב בחלק הקדמי והחיצוני של השוקיים המופיעים מספר דקות לאחר התחלת הפעילות (לרוב ריצה) ומחמיר(לעיתים עם תחושת רדימות בכפות הרגליים) עד למצב של הפסקת הפעילות. מספר דקות עד שעות,

The post תסמונת מדור כרונית של השוקיים appeared first on ד"ר רן טיין אורתופד ספורט מומחה.

]]>

אין דבר יותר מתסכל לבחורה או בחור צעירים שרוצים להתגייס ליחידה קרבית אך לא מסוגלים לרוץ מעל מספר דקות עקב כאבים ותחושת לחץ בשוקיים.

מדובר לרוב בכאב בחלק הקדמי והחיצוני של השוקיים המופיעים מספר דקות לאחר התחלת הפעילות (לרוב ריצה) ומחמיר(לעיתים עם תחושת רדימות בכפות הרגליים) עד למצב של הפסקת הפעילות. מספר דקות עד שעות, לאחר הפסקת הפעילות, הכאב המשמעותי חולף.

כזה הוא המקרה של בחורה צעירה שהגיע אליי ומעוניינת להתגייס ליחידה מובחרת בצה״ל אך סובלת מהתסמינים הנ"ל.

לאחר שעברה ניתוח ראשון מוצלח ברגל ימין, לפני מספר שבועות, היא שבה אלינו לניתוח נוסף, הפעם ברגל שמאל.

אני צופה שהיא תחזור לפעילות ואימונים תוך 4-6 שבועות ובטוח שתתקבל ליחידה אליה היא שואפת להצטרף.

שלכם,

רן

The post תסמונת מדור כרונית של השוקיים appeared first on ד"ר רן טיין אורתופד ספורט מומחה.

]]>
אפקט הקורונה מנקודת מבט של אורתופד ספורט https://www.ranthein-md.co.il/%d7%9b%d7%9c%d7%9c%d7%99/%d7%90%d7%a4%d7%a7%d7%98-%d7%94%d7%a7%d7%95%d7%a8%d7%95%d7%a0%d7%94-%d7%9e%d7%a0%d7%a7%d7%95%d7%93%d7%aa-%d7%9e%d7%91%d7%98-%d7%a9%d7%9c-%d7%90%d7%95%d7%a8%d7%aa%d7%95%d7%a4%d7%93-%d7%a1%d7%a4%d7%95 Wed, 02 Dec 2020 21:51:49 +0000 https://www.ranthein-md.co.il/?p=4340 מגפת הקורונה שינתה והשפיעה כמעט על כל דבר בחיינו (בעיות רפואיות בלב ובנשימה, בעיות נירולוגיות, קריסה כלכלית, פוליטיקה בטרפת ועוד) ועל כך אין צורך להכביר במילים,אבל איך זה קשור לפציעות ספורט אורתופדיות? במהלך החודשים האחרונים נחשפתי למטופלים שמציגים בעיות שנראות על פניו "שגרתיות", אך לצערי יש להן קשר ישיר למחלת הקורונה. אימונים בזמן קורונה: סגירת

The post אפקט הקורונה מנקודת מבט של אורתופד ספורט appeared first on ד"ר רן טיין אורתופד ספורט מומחה.

]]>
מגפת הקורונה שינתה והשפיעה כמעט על כל דבר בחיינו (בעיות רפואיות בלב ובנשימה, בעיות נירולוגיות, קריסה כלכלית, פוליטיקה בטרפת ועוד) ועל כך אין צורך להכביר במילים,אבל איך זה קשור לפציעות ספורט אורתופדיות?

במהלך החודשים האחרונים נחשפתי למטופלים שמציגים בעיות שנראות על פניו "שגרתיות", אך לצערי יש להן קשר ישיר למחלת הקורונה.

אימונים בזמן קורונה:

סגירת חדרי הכושר, הבריכות והסטודיו הובילה אנשים רבים לפעילות ספורט אשר לה איננו מורגלים. אימונים ארוביים הוחלפו בריצה, ריצת כביש הוחלפה בריצת שטח,

אימונים עם מאמנים עברו לאימוני זום או לאימונים ללא תוכנית מסודרת ועוד. כל זה הוביל לכאבים, פציעות, פגיעות גם בכאלו שהיו בכושר טוב, על אחת כמה וכמה אצל מתחילים.

שיקום בצל הקורונה:

בסגר הראשון סבלנו מבעיה חמורה של זמינות נמוכה של מטפלים דבר שהוביל לקשיים בתהליך השיקום מפציעות וניתוחים. אפילו כעת, שהמכונים נפתחו, המטופלים כמו גם המטפלים, מפחדים להדבק ולכן מתקשים לבצע שיקום טוב וסדיר.

"פציעות זום":

בשל אילוצים, רבים מהמתאמנים בזום מבצעים את הפעילות במרחב מסוכן, על משטח לא נח או קטן מידי. "פציעות זום" נהיות שכיחות יותר ויותר..

אז מה כן מומלץ לעשות?

לא מוותרים על ספורט! התמידו בפעילות גופנית ותשמרו על אורח חיים בריא. אם החלפתם פעילות גופנית התחילו לאט ומעט, תעזרו במאמנים/ות גם בזום ולמשטח עבודה בטוח. וכמובן, כשמופיע כאב אל תהססו ופנו לאבחון וטיפול.

שלכם,

רן

The post אפקט הקורונה מנקודת מבט של אורתופד ספורט appeared first on ד"ר רן טיין אורתופד ספורט מומחה.

]]>